om Titti Bjernér

tittiDen före detta Kostfacksstudenten har utpekats som en pionjär inom den etiska guldbranschen. I svensk media är hon bl.a. omnämnd som designern som ”tog det gröna guldet till Sverige”.

Titti började jakten på miljö- och rättvisemärkt guld under sin utbildning redan år 2005.

-Jag kände att något var fel… Så jag började ställa frågor. Varifrån kom guldet? Hur utvanns det? Men jag fick inga svar så jag och en kompis Caroline Grohp började leta.

Till slut hittade de Oro Verde-green gold project i Colombia, som nu stått som modell för den nyligen framtagna rättvisemärkningen av guld.

Med Oro Verde som leverantör började Titti tillverka ekologiska smycken och öppnade butiken och miljövänliga verkstaden Tiny Masters 2009.

Numera använder sig Titti av Fairtrade-guld från flera projekt i Sydamerika och Januari 2012 blev Titti Sveriges första och enda Fairtrade-certifierade guldsmed då Fairtrade Sverige lanserade Fairtrade-guld som begrepp på den Svenska marknaden.

2010 startade Titti EKOGULD där hon tillverkade etiskt producerade vigselringar från grunden. Ekoguld blev under denna tid ett välkänt begrepp och Titti har sedan dess levererat hundratals vigselringar av Fairtrade-guld.

Nu har det blivit dags för Titti att ta nästa steg. Under April 2015 la Titti ner sin fysiska butik Tiny Masters och har även överlåtet EKOGULD för att ägna sig helhjärtat åt sin konst och yoga.

-Jag vill tacka alla kunder som har hjälpt mig att ändra inställningen i min bransch. Vi har tillsammans bidragit till att skapa en positiv trend inom smyckeindustrin i Sverige och numera är det många som har tagit efter den medvetna attityden inom guld- och smyckebranschen. Nu lämnar jag vigselringbranchen bakom mig för att ägna mig åt mina andra konstprojekt som jag inte har haft tid med under tiden jag drev Ekoguld och Tiny Masters. Jag kan givetvis fortsätta ta emot privatbeställningar på smycken men då i mån av tid.

Titti håller även föredrag, workshops och jobbar som konsult gällande hållbara smycken.